top of page

RALSKO

Samenwerking.
Internationaal.
Natuur. Avontuur. 

Internationaal uitwisselingsproject

2018

Ralsko, een groot conflict gebied in de jaren rond de tweede wereld oorlog. Is nu door de jaren heen ontwikkeld tot een groot natuur gebied. Vol historische verhalen en soms pijnlijke herinneringen. 

Het uitgestrekte gebied midden in Tsjechië, met een beladen geschiedenis, waar voornamelijk Duitstalige inwoners leefden. Werden na de tweede wereld oorlog verdreven. Huizen, flatgebouwen, boerderijen, hele dorpen kwamen leeg te staan of werden gebombardeerd. Soms lijkt het een spook stad.  Waar de natuur het langzaam heeft overgenomen van de stedelijke omgeving, zie nu af en toe nog een ruïne of grot te voor schijn komen. 

Inwoners van tegenwoordig hebben nare herinneringen aan dit uitgestrekte gebied. Door de universiteit van Liberec werd HKU uitgenodigd om met een select aantal studenten door een andere bril naar dit gebied te kijken. Een nieuwe blik te werken en te laten zien wat dit gebied tegenwoordig nog te beiden heeft. 

Midden in het ruwe landschap van Ralsko vond onze internationale projectgroep een voormalig dorpje. De fundering van deze huizen zijn nog te zien als je goed zoekt. Even verderop een kleine heuvel omgeven door een geweldig uitzicht over het bosrijke gebied. Hedendaags wordt de handelsroute die langs deze plek loopt nog steeds dagelijks gebruikt.

Met de schuilplaats gemaakt van plaatselijke materialen bieden we een plek om tot rust te komen. Even genieten van het uitzicht, proberen die herinneringen van vroeger een plek  te geven.

Door het gebruik van materialen uit de omgeving, verdwijnt het bouwwerk mooi in de omgeving. 

bottom of page